Lost & Found Edges

Het effect van "lost and found edges" in een aquarel kan echt magisch zijn. Door met grenzen en randen te spelen, maak je een werk interessant. Sommigen lijnen vervagen, andere zijn scherp en duidelijk aanwezig.

 

Lost edges

Dit zijn de zachte, vervaagde overgangen tussen kleuren en vormen. Ze ontstaan wanneer de randen van een object vervagen in de achtergrond of in een ander object. Waar de grens van een voorwerp vervaagt, vervaagt vaak ook de aandacht. Ze geven het een natuurlijke uitstraling en helpen om een gevoel van ruimte en afstand te creëren.

 

Found edges

Dit zijn de zichtbare lijnen. Daar waar de grens scherp en duidelijk is. Deze randen trekken de aandacht. Het object onderscheidt zich duidelijk van de omgeving. Het helpt je om de aandacht van de blik van de kijker te trekken naar bepaalde delen van een tekening of schilderij.

 

Boeiend samenspel

Met deze lost and found edges kan je tijdens het bedenken van een compositie, of sterker nog, tijdens het tekenen of schilderen zelf, heerlijk spelen. Het samenspel van deze perfectie en imperfectie maakt dat een werk meer gaat leven en je kan hiermee de focus van de kijker  te sturen. Het is een manier om contrast aan te brengen in een schilderij. 

Scherpe en vervaagde lijnen in een aquarel:

Hier zie je de gele blaadjes van een zonnebloem, met zowel scherpe als zachte randen.  De aandacht gaat naar de onderste blaadjes met de scherpe, duidelijk randen.  Je kunt dit effect creëren door nat-in-nat te werken of scherpe lijnen later te vervagen. Een andere techniek is werken in lagen, waarbij je stap voor stap diepte en detail toevoegt.

In de  WORKSHOPS die ik geef leer ik je precies hoe je deze technieken toepast en deel ik nog meer handige trucjes om de blik van de kijker op de juiste manier door je schilderij te leiden.

Spanning ontstaat waar scherp en zacht elkaar ontmoeten

Blijf op de hoogte van nieuwe workshops! Schrijf je in. Ik stuur geen overbodige mails, beloofd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.